Településünkről

domos07apr0007.jpg
 
Dömös község a Pilist és a Börzsönyt elválasztó Duna jobb partján fekszik, melyet gyakran a Dunakanyar gyöngyszemének, esetleg Dunazugnak neveznek.
 
A régészeti leletek alapján már az őskortól lakott településként tarthatjuk számon. Jelentősége csak nőtt a rómaiak, hunok, avarok idejében.
A Dunakanyar által ölelt erdős hegyvidék fejedelmek, majd az Árpád-házi királyaink jelentős családi birtokterülete volt. A Dömösön álló királyi palotát a XI. században fontos és kedvelt tartózkodási helyként említik a krónikák.
 
Az 1970-es években régészeti feltárások során kiásták az egykori királyi palota falmaradványait. Megtalálták az 1107-ben Álmos herceg által alapított dömösi egyház templomának alapfalait és altemplomát. Az altemplom nemcsak a Dunakanyar egyik fontos műemléki látnivalója, hanem országos jelentőségű emléke az Árpád-kori építőművészetünknek. A hajdani prépostsági romok köveiből épült fel barokk stílusban a jelenlegi katolikus templomunk, melyben egy Szent István ereklyét is őriz a település.
 
A falu egyszerű, paraszti életébe a XIX. százas végén a turizmus hozott változást. A Pilis északi kapuja Dömös. Sok szép túrát tehet a kiránduló ezen a szemet gyönyörködtető tájon. A terület arculatának legmeghatározóbb eleme a nagy kiterjedésű, zárt erdőtakaró, igen látványos felszíni formákkal. Sziklafalakkal (Rám-hegy), sziklatornyokkal (Vadálló-kövek, a kilátóval rendelkező Prédikálószék), vízmosásokkal (Rám-szakadék) is találkozhat az ide látogató. A turistautak Dömös és környékének legszebb pontjaira vezetnek el bennünket. A kirándulók tanösvényen fedezhetik fel a dömösi erdő változatos növény és állatvilágát.
 
 

Dömös nagyítható térképen           - Autóbusz menetrend            Révátkelés 

Községünkről egy gyönyörű montázst tekinthetnek meg               - Vonat menetrend

 

Programok:

Szervezett programok, túraútak         - lovaglás Dömösön         Lovaskocsival a Dunakanyarban

 

Parkolás:

A Községházánál, a Petőfi téren, a Kempinghez vezető út mellett, illetve a katolikus templom mögött működő fizetős parkolókhoz érmeváltási lehetőség a Ka-Rám-Ba nevű vendéglátó egységben (A fő út mellett, Kossuth Lajos út 8.), illetve a Napfény Presszóban (Petőfi téri parkolás esetén) van, mivel a parkoló automata nem fogad el papírpénzt, bakkártyát, illetve mobilparkolás sem lehetséges. A parkoló automata 50-es, 100-as és 200-as érmékkel működik. Óránként 250 Ft a parkolás díja, a napijegy 1000 Ft.                                                                                                                                                       A Községházánál lévő parkolót biztonsági kamera figyeli.

WC használat a Községházánál lévő fizetős parkolónál biztosított. Zárható, igényesen kialakított, külön férfi és női mellékhelyiségek működnek. Az itt parkoló kirándulóknak ingyenes a használata, egyébként 100 forint/fő a használati díja.   (10-es, 20-as, 50-es, 100 forintos érmékkel működik a beléptető rendszer. Az automata nem ad visszajárót! Kérjük a pontos összeget bedobni!)

Bankautomata:

Banki nyitvatartáson kivüli időpontban is van lehetőség pénzfelvételre, bankkártya használata mellett. Bankautomata áll rendelkezésre a CBA üzlet bejárata mellett (A római katolikus templom mögött, a falu központjában).

 

Dömös Község Önkormányzata: 2027 Dömös, Táncsics Mihály út 2.  Telefon: 06 33/507-050, 06 30/9444-982  email:Szélessáv-kereső
Weboldal üzemeltetője a Szélessáv Közhasznú Alapítvány / www.szelessavalapitvany.hu