2015. február 20. péntek

2 gyertyás.jpg  Advent második vasárnapja, az Úrjövet


Advent, Adventus Domini = az Úr eljövetele, röviden: Úrjövet.

Advent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka.

 

Az adventi időszak mindig vasárnap kezdődik, mégpedig a Szent András ünnepéhez (nov. 30.) legközelebb eső vasárnappal, illetve annak előestéjével.

Ez egyben az egyházi év kezdete is.

Négy hétből áll ez a Karácsonyig tartó időszak, a negyedik többnyire csonka.

A liturgikus szín: lila, az összeszedettség, a fegyelem és a bűnbánat színe. (kivéve Advent III. vasárnapján, amikor szabad rózsaszínt használni).

 

vierter-advent.jpgSzép szokás az adventi koszorú készítése ,amit főleg észak-német területeken, főleg protestáns környezetben készítettek századunk elején. Majd Ausztriában is népszerűvé vált, a katolikus lakosság körében is.

Magyarországon a második világháborút követő időben vált szokásossá, templomokban, középületekben, otthonokban. Különös izgalma az adventi vasárnapoknak: először egy, majd két, három, végül négy gyertya gyulladhat meg rajta...
Az első karácsony, amikor a koszorú az áhítatos várakozás részévé vált, 1860-ban volt, amikor a berlini árvaházban Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkipásztor az ünnep előtt gyertyákkal díszített kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a még karácsonyig hátra lévő idő múlását. Talán az árvaházi gyerekek másoknál még türelmetlenebbül várhatták a karácsony érkezését. Még előbb, a románkori templomokban is voltak körcsillárok, de a múló idő jelzése meggyújtott gyertyákkal, ez a gondolat volt maga az újdonság.

- Készülés Karácsonyra.
Készüljünk elő családunk karácsonyi liturgiájára. Ajándékainkat a helyes lelkület és szeretet készítse elő és hitelesítse: gondos, személynek szóló kiválasztás, és nem üzleti szellem.

- Bűnbánat.
A közelgő Karácsony várakozásában szorgosan, mégis vidáman tisztítsuk ki lelkünket minden szennytől.

naptár.jpg

 

Szép, kedves élményt nyújtó, türelemre és kitartásra tanító adventi szokás az adventi naptár ( adventi ház) használata.
Minden napra van egy ablaka, és a naponta (csak egy!) kinyitott ablakban rövid elmélkedéseket, szentírási részeket, idézeteket, a nemhívőknél csokoládét, cukorkát találunk.

             

          

           Minden advent kegyelem: vétkem jóvátehetem.

             Minden advent vigalom: Isten Úr a viharon!

               Minden advent érkezés: átölel egy drága kéz!

                 Minden advent alkalom: gyõzhetsz saját magadon!

                   Minden advent ítélet: így kellene - s így élek!

                     Minden advent remegés: Isten felé epedés!

                       Minden advent ima is: Uram, fogadj be ma is!

 

Szálláskeresés:

szent család gond.jpgKarácsonyi játék, mely a Betlehembe érkező, és ott hajlékot kereső József és a gyermekét váró Mária fáradozását eleveníti föl. Gyökerei a Szentírásra mennek vissza. Változata a szentcsalád-járás.


A szálláskereső Szent Család tiszteletére 9 család összeáll, hogy december 15-től karácsony estéig naponta felváltva a Szent Családnak, illetve a Szent Családot ábrázoló képnek szállást adjanak.


 

Lucabúza,borbálabúza: (december 13.) vagy előestéjén ültetett és karácsony estéjére 8-10 cm-es friss, zöld búzává sarjadt karácsonyi jel. Egyes helyeken (főként Őrvidék) Borbála napján (XII. 4.) kezdik a a csíráztatást.

Idővel a lucabúza eucharisztikus szimbólum lett, s mint ilyen a karácsonyi gondolatok blog.jpgasztal szakrális ékessége: a kizöldellő búzaszem (a kenyér alapanyaga) a megtestesült Igének, az emberrévált Jézusnak jelképe.

 

 

 

ferences betlehem.jpgBetlehemezés, betlehemes játék: Jézus születésének, a Betlehemben történteknek megjelenítése, a karácsony előtti napok közelmúltig legnépszerűbb dramatikus játéka. Sok településünkön máig él. Szélessáv-kereső
Weboldal üzemeltetője a Szélessáv Közhasznú Alapítvány / www.szelessavalapitvany.hu